Vardagsglädje – årets höstutmaning

12.09.2022 kl. 14:27
Jag har inte varit särdeles känd inom familjen för att ha världens bästa morgonhumör.

Jag har alltid haft lite svårt att strax på morgonkvisten inse att morgonstund har guld i mund. Min kära farmor brukade kalla mig för ”neiti Aurinkoinen” (fröken Solstråle) då jag var liten och steg upp sur och missnöjd om morgnarna.  Jag tror det irriterade mig lite när hon sa det, men nu minns jag förstås det med värme och älskar farmors sätt att lite retas med mig och om någon var en solstråle så var det min farmor, från morgon till kväll.

Glädje i vardagen kan ju faktiskt låta lite präktigt och prettot, men hur viktigt är det inte att känna vardagsglädje! För en morgontrött och kvällspigg person som jag är det lite svårt att känna glädje genast under det första skuttet upp ur sängen. Men vi (läs jag!) kan alltid lära oss nya rutiner. Det talas mycket om morgon- och kvällspigga mänskor. Hjärnforskaren Anders Hansen säger att dygnsrytmkärnan i hjärnan inte är inställd på samma sätt hos alla, att ungefär en fjärdedel av oss är morgonmänskor, en annan fjärdedel kvällsmänskor och resten hamnar någonstans däremellan.

Jag är definitivt en kvällsmänska, en riktigt nattuggla, jag tycker jag oftast får mina bästa idéer och insikter kvällstid. Jag har dock märkt att de morgnar då jag bestämt mig för att jag ska stiga upp tidigare och lite rucka på min dygnsrytm så mår jag bättre och kan t o m vara på ett rätt hyggligt humör direkt på morgonkvisten. Men det kräver en extra ansträngning att ändra på dygnsrytmen som en levt med i över 50 år.

Känner vi inte glädje i vardagen så blir det bara så mycket tyngre att vara mänska och orka. För de arbetande är faktum att vi är på jobb under den största delen av den vakna tiden i dygnet. Pandemiåren har ändrat på mångas vardagsrutiner under arbetsdagen. Gäller de jobb där det över huvud taget varit möjligt att jobba på distans. Nu är många av oss inne i någon slags hybridmodell, då vi jobbar 2-3 dagar i veckan på distans och är fysiskt på plats 2-3 dagar i veckan. Jag älskar själv den friheten och modellen, men samtidigt är jag lite skeptisk till den. Det finns inget Teams- och Zoommöte som ersätter de fysiska mänskliga mötena på arbetsplatsen. De små stunderna vid kaffemaskinen, de livliga diskussionerna med de yviga gesterna och ögonkontakten. Blickarna, nickarna och de små och stora ansiktsuttrycken som kan leda till veckans bästa skrattfest. Vardagsglädje i kubik!

Jobbet är förstås inte allt, vi ska kunna koppla av och från arbetet under vardagen. Det gör var och en på det sätt som passar en bäst. Viktigt att vardagsfritiden också har sina glädjestunder.

Min höstutmaning är att rucka på min dygnsrytm och finna glädjestunderna i vardagen, både under arbetstid och fritid. Vad är din höstutmaning?

P.S Bilden föreställer en förbundssekreterare som en morgon överträffade sig själv, steg upp riktigt tidigt och var före kl. 8 på jobb och såg glad ut.

Camilla Komonen
förbundssekreterare på Sydkustens landskapsförbund
(09) 618 212 33
camilla.komonen(at)sydkusten.fi

Monica Martens-Seppelin