I tipsen nedan finns böcker som fungerar för bebisar, läsare i mellanåldern, garnfantaster, botaniker och skärmberoende samt ekologiskt och ekonomiskt sinnade. Hoppas att du hittar en bok att lägga i julklappssäcken eller till din önskelista för det kommande året. Goda läsestunder och god jul!
För bebisar
Babyfärgbad är en konstform för de allra minsta där barnen omges med färgmaterial som de tryggt kan dofta, smaka och känna på i samspel med sina närmaste vuxna. Illustratören och ordkonstläraren Filippa Hella har skrivit boken Färgbad tillsammans med konstpedagoger från barnkulturcentret Kruunupää i Björneborg, som har utarbetat metoden och gett ut boken. På den nyutgivna pekbokens sidor kryper bebisar runt med blåklint mellan tårna och får njuta av att smeta ut solgult och blåbärslila eller ta en tupplur i det sköna gröna. Boken kan köpas på Adlibris och andra nätbokhandlar samt i en del bokhandlar. På Filippa Hellas hemsida kan du läsa mer om färgbad som metod.
För mellanåldern
Känner du ett bokslukarbarn eller någon som du vill locka till läsning, då ska du ta en titt på listan med böcker som vi tagit fram för Lisi Wahls bokpaket till åk 5. Bokpaket till skolklasser i Svenskfinland är en av Sydkustens ordkonstskolas återkommande läsfrämjande satsningar. Kommande vinter bjuds femteklassister på inspirerande läsning i ett paket med tio böcker om spel, deckaräventyr, vänskap, utanförskap, extrema överlevnadsöden och mycket mer. Du hittar boklistan på www.ordkonst.fi/bokpaket där vi också lägger upp ett tillhörande pedagogiskt material i januari 2023.
För stickglada
Det blå garnet av Karin Erlandsson är en bok som ställer den sticktokiga inför ett dilemma. Ska man välja boken eller sticksömmen? Själv återhämtar jag mig bäst från frenetiskt julklappsstickande med att bläddra i en fysisk bok. En annan lösning är såklart att kombinera handarbete med ljudbok. Oberoende är boken en underhållande och informativ samling korta texter om garnhandarbetets historia från nödtvång till nördigt uppslukande fritidssyssla. Erlandsson är en otroligt produktiv författare som även stickar och nu har skrivit om hur hennes kära hobby kan väcka blandade känslor i korselden mellan skapadrömmar, kreativa ambitioner och stundvis bristande tålamod.
För skärmfixerade (ja just du!)
Har du svårt att koncentrera dig, kan du inte sluta skrolla nyhetssajter och some eller oroar du dig för dina barns telefonbesatthet? Då är Skärmhjärnan junior boken för dig. Den är lättfattligt skriven för unga läsare och väcker tankar och frågor utan att vifta med stränga pekpinnar. Vuxenversionen Skrärmhjärnan – hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda av samma författare finns också. Läs om du törs, kanske kan det inspirera till nyårslöften om sundare skärmvanor.
För små och stora botaniker
Carl Linnaeus växte upp under tidigt 1700-tal på en prästgård i Småland med en egen täppa och en stor kunskapstörst. Allt ska växa av Ulf Nilsson med bilder av Cecilia Heikkilä handlar om hur ett barn iakttar och lär av sin omgivning med forskarens nyfikna inställning. Gossen Carl traskar runt i byn och föreläser som en liten professor för sin lillasyster Anna. Hon fick tyvärr inte utbilda sig som sin bror, men i sagan är även hon fascinerad av tropiska jätteblomster och att sortera små och stora fynd enligt logiska system.
Latin för trädgårdsälskare av Lorraine Harrisson är en godispåse för språk- och trädgårdsnördar. Den är ett rikt illustrerat ABC i trädgårdslatin för alla som vill förstå sig på växternas vetenskapliga namn. Det är förresten just Carl Linné som lade grunden för växternas tvådelade namnsystem med släkte och artnamn. Bläddra och dröm dig bort till vårens första Tussilago farfara vid vägkanten!
För den sparsamma och ekologiska
Är du ekologiskt medveten och/eller utrustad med tunn plånbok? Knåpa egna presentkort där du bjuder mottagaren på bibbadejt med boktips och möjligen en tillhörande caféstund. Beroende på mottagarens ålder kan högläsning också ingå i gåvan. Mitt eget närbibliotek har dessutom en välmatad bokbytarhylla med fint utbud och bra rotation av gratisböcker som vill hitta nya läsare. Där brukar jag fynda ett och annat att packa med mig vid sidan om bibliotekets låneutbud, men med fördelen att lånetiden är obegränsad. Under jullovet hoppas jag hinna med en roman eller två och den klassiska Annas kokbok slår jag in och ger bort i present.
Maja Ottelin
planerare på Sydkustens ordkonstskola
maja.ottelin ( at ) ordkonst.fi