Närbild på en träbåt som  håller på att byggas

Hållbart hantverk 2.1

26.03.2021 kl. 08:25
Det är nu andra året i rad som temat för det åboländska kultursamarbetet VårKultur är Hållbart hantverk.

Sydkusten koordinerar satsningen där målet är att lyfta fram lokalt hantverk och traditioner, hantverkets möjligheter och värde, visa på olika perspektiv på hållbarhet och inspirera till återvinning och kreativt skapande med händerna.

Detta år bjuder VårKultur på en del återvunnet men också en del nyheter. Från material till produkt är en visuell presentation där hantverk beskrivs utgående från materialen trä, lera, järn, ull och skinn, alla förnybara och hållbara råvaror för hantverkare. Sex affischer kommer att finnas på olika offentliga platser och via QR-koder kan man följa med hur lokala hantverkare bearbetar material till olika produkter. Dessutom kommer hantverkare att besöka skolor och andra platser i samband med Sydkustens pop-up-presentation av material, verktyg och hantverk.

Färggranna påskträd var något som redan senaste år dök upp i gatubilden och engagerade och gladde många. I år har idén spridit sig och påskträd kommer att pyntas på ännu flera håll, både inomhus och utomhus. Ungdomsverkstaden Aktiva i Pargas har tillverkat ihopfällbara inomhus”träd” som kommer att finnas i Luckan i Åbo och i Villa Lande i Kimito. Alla som vill kan bidra till att pynta träden. Eller varför inte skapa ett eget färggrant påskträd?

Hantverk och hållbarhet är en naturlig kombination. Inom hantverk används förnybara och miljövänliga material, traditioner förs vidare och hantverk gör oss friskare, lugnare och gladare. För många har hantverk och handarbete gjort tillvaron under coronapandemin drägligare. Ett exempel är att stickandet fått ett klart uppsving, mönster och bilder delas på sociala medier och garn säljer som aldrig förr.

Årets VårKultur har redan tjuvstartat med ryamaraton i Korpoström. En nydesignad rya knyts och vävs non-stop av frivilliga under drygt 10 dygn. Processen kan följas via Pargas stads Youtube-kanal fram till 29.3 då det beräknas att ryan är färdig. I övrigt innehåller VårKulturprogrammet bland annat kurser, guidningar och utställningar. Ett hantverksquiz med möjlighet att vinna ett museikort publiceras nästa vecka i Annonsbladet och i Pargas Kungörelser.

Rådande rekommendationer och restriktioner gällande coronaläget efterföljs och många program förverkligas on-line och ute. Arbetsgruppen som står bakom planeringen hoppas att programmet ska inspirera till att se och uppskatta hantverk och det arbete som ligger bakom en handgjord produkt. Målet är också att inspirera till att själv skapa. Hantverksprocessen där material blir till produkt är fascinerande.

VårKultur är ett årligen återkommande åboländskt kultursamarbete. Sydkustens landskapsförbund koordinerar satsningen som ordnats sedan 2007. Temaveckorna planeras och förverkligas i samarbete med kultursektorerna i Åbo, Pargas och Kimitoön samt med privatpersoner, konstnärer, hantverkare, organisationer och föreningar för ett mångsidigt program. Årets VårKultur förverkligas med stöd från Stiftelsen Martha och Albin Löfgren kulturfond samt från Aktiastiftelsen i Åbo och Pargas sr.

En programtidning utkom med Åbo Underrättelser 25.3.

 

Foto: Ida Törnroos

Mera information

Lena Långbacka
platschef, Sydkustens landskapsförbund
044 544 3348
lena.langbacka(at)sydkusten.fi

Johanna Fredenberg
koordinator
0400 691 413
johanna.fredenberg(at)sydkusten.fi