Matminnen

25.04.2019 kl. 08:07
Äter du memma på påsken? ”Nej, jag äter i stället chokladägg.”

Det svarar en 11-årig flicka i VårKulturs insamling av matminnen och –upplevelser. En kvinna i 70-års åldern berättar om ett barndomsminne: ”Vi var på holmen. Mamma kokade potatis och strömming i en aluminiumkastrull. Efteråt drack vi te. Vattnet hade hon kokat i samma kastrull och teet smakade som strömming.”

Mat väcker känslor, minnen och tankar. Strömming, memma och havregrynsgröt är exempel på rätter som väcker diskussion och barndomsminnen. Jag har flera gånger hört skräckhistorier om hur barn tvingats äta upp sin kalla, klibbiga gröt eller om hur strömmingsben fastnat i halsen.

”Jag kommer ihåg när jag var i dagvården och det serverades fisk. Jag tvingades äta upp all mat och fiskbenen fastnade i halsen. Därför har jag aldrig lagat fisk, även om jag nuförtiden har börjat äta det igen.” (Kvinna, 50 år)

Diskussioner kan gå heta kring helt vardagliga matfrågor: har du någon gång diskuterat hur man ska skala en banan? Det finns starka åsikter om i vilken ända man ska man börja! Jag har märkt att inte heller smörgåspålägg är ett neutralt diskussionsämne: är det ok med både ost och korv på smörgåsen och vilkendera ska i så fall vara under? Att servera vegetariskt eller vegansk mat kan också få människor att höja på ögonbrynen. Ett annat sätt att få igång diskussion är att säga ordet ”skolmat”.


VårKultur samlar även bilder av åboländska kylskåp.

Under VårKultur samlar vi in tankar och minnen om mat. Vi vill höra om upplevelser, minnen och tankar, positiva och negativa! Det handlar om favoriträtter eller om vad man definitivt inte äter. Vi vill höra åsikter om dagens viktigaste måltid och om skillnaden mellan hemlagat och hel- och halvfabrikat. Vi vill höra berättelser om starka matminnen, t.ex. det första restaurangbesöket eller nya smakupplevelser. Det är fritt fram att skriva om memma och annan påskmat, om vardag och fest eller t.ex. om vad som hör till en ”myskväll” framför TV:n.

”Jag blir galen när varje nytt matställe kommer med sitt mantra: närodlat, färska råvaror o.s.v. Det är ju så självklart det att det inte behöver sägas. Vem skulle bjuda gästerna på gröna potatisar och härsket smör, eller...? (Kvinna, 75 år)

I grupp väcks minnena och dofter kan få det att vatnnas i munnen. Mat är ett tema som passar att diskutera i vilka grupper som helst; med släkt och vänner, med kollegerna på kafferasten, på stugan, i butiken, på lunchrestaurangen. Alla har ett förhållningssätt till mat: boende inom äldreomsorgen, barn i dagis och skola, studerande som ska leva på studiebidrag och –lån. Vilka minnen har du?

”Stekta plättar vid stranden över eld.”

”Jag minns när jag som liten pojke fick smaka på farfars rökta böckling, direkt ur ugnen”

”Barndomens filbunke om somrarna på 50-60-talet.”

VårKultur-programmet är slut för i år, men matminnen kan skickas hela april. Bland de som deltar lottas matrelaterade priser ut.

Skicka berättelserna till Lena Långbacka på Sydkusten i Pargas, Strandvägen 24, 21600 Pargas eller per e-post till lena.langbacka(at)sydkusten.fi

Lena Långbacka
044-544 3348
lena.langbacka(at)sydkusten.fi