Ordkonstverkstad – gör ett eget spel

13.03.2020 kl. 08:06
Jag hör ofta frågan ”vad är ordkonst egentligen?” Ibland är det barnen som frågar, men ännu oftare är det föräldrarna.

Barnen har varit med hela läsåret, så de vet hur bred ordkonstverksamheten kan vara. Föräldrarna däremot, får bara höra bråkdelar av hela kontexten. Det som barnen berättar är ofta det de har tyckt mest om. Därför vill jag nu ge ett exempel på en verkstad som ni kan göra hemma med era barn. Eller varför inte bjuda in grannens barn eller egna kompisar, om de är av det lekfullare sorten.

Naturens spel

Det här är ett spel som formas av sexkantiga bitar av t.ex. papp.  Man bestämmer själv i vilken ordning de skall vara och spelets regler skrivs på baksidan av ”sexkanterna”.

Det som behövs är: papper/papp klippta till 20-30 lika stora sexkantiga former, färgpennor, tärning, spelpjäser.

På ena sidan av de sexkantiga bitarna ritar ni bilder enligt kategorierna här under. På andra sidan skrivs spelets regler. Kanterna målas i den färg som kategorierna är.

Exempel:
Om du vill rita något inom kategorin ”hav och sjö”, kan du till exempel rita en båt. På andra sidan skriver du vad som händer då man kommer till rutan. Det kan vara en kort berättelse som har att göra med bilden du ritat. Du kan skriva ”Båten fick vind i seglen, gå framåt ett steg” eller ”Det blev stiltje, stå över ett varv” eller ”Njut av solen och havet och fortsätt din resa som vanligt”. Meningen är att bilden inte ska visa om rutan är bra eller dålig, det är först när man svänger på pappret som man får veta. Om du blandar dina egna rutor med kompisens så vet du bara om dina egna, förutsatt att du kommer ihåg vad du skrivit.

Förslag på kategorier:

Gul: sol, måne

Orange: kvicksand, öken

Blå: hav, sjö

Röd: eld, vulkan

Grön: gräs, blommor

Brun: jord, träsk

Grå: ädelsten, berg

Vit: vind, moln

Sen är det bara att kasta tärningen. Mycket nöje!

 

Paola Fraboni
Regional ordkonstlärare, Pargas
+358 (0)40 962 5964
paola.fraboni(at)sydkusten.fi