Skärgårdshistoria i ljud och bild

12.06.2019 kl. 08:38
Välkommen att se och höra resultatet av projektet Skärgårdshistoria med många sinnen.

I de åboländska museerna får man från och med denna sommar via QR-koder tillgång till filmer, ljud och annat material som lyfter fram åboländsk historia.

Under ett och ett halvt års tid har vi inom projektet jobbat med att utveckla material som ska göra museibesöket mer levande. Vi har bl.a. gjort ett fyrtiotal ca en minut långa filmer som belyser olika aspekter på livet i skärgården förr och helt konkret visar hur olika föremål har använts.

Vanliga frågor i museerna är t.ex. hur ett psalmodikon låter, hur det går till att kärna smör eller hur en kastmaskin fungerar. Museerna har inte resurser att demonstrera detta för alla besökare, dessutom är det många föremål som inte tål ett slitage som en kontinuerlig användning skulle innebära. Därför finns det nu QR-koder utplacerade intill olika föremål i museerna, när man skannar koden kan man se filmen i sin mobiltelefon eller surfplatta.

Inom projektet har även gjorts audiomaterial och ljudmiljöer till museerna. T.ex. kan man höra nyhetssändningar från 1940-, 1950- och 1960-talen från gamla radioapparater.

Till två museer har vi gjort frågelekar för barn, i Industrimuseet i Pargas finns en frågelek där barnen får följa i gruvråets fotspår och i Nagu sjöfartshus får de leta efter ett skeppsrå.

Vi berättar mera om projektet och förevisar vad som har producerats under två olika tillfällen: 

Pargas hembygdsmuseum, måndagen den 17 juni kl. 14. 

Dalsbruks bruksmuseum, tisdagen den 18 juni kl. 9.30.
 

Välkommen!

 

Förhandsanmälningar till marina.saanila(at)sydkusten.fi


Marina Saanila
projektledare
+358 (0)40 596 9911
marina.saanila(at)sydkusten.fi

Bokprat på webbtv

Lagom till sommaren bjuder bibliotekarierna Cilla, Tobias och Michelle tillsammans med läsambassadören Henrika på ett urval av högklassiga ungdomsböcker.Läs mera »
02.06.2020 kl. 08:34

Eftis under undantagstillstånd

Sydkusten har kartlagt hur stängningen av skolor påverkat eftisverksamheten.Läs mera »
28.05.2020 kl. 09:20

Fokus på småbarnspedagogik

Stort intresse för samarbete kring småbarnspedagogik på svenska.Läs mera »
18.05.2020 kl. 13:41