Låt dig inspireras under julen

20.12.2018 kl. 08:00
Dagens värld är fantastisk på så sätt att vi har tillgång till oändliga inspirationskällor.

Förutom miljoner bloggar och webbtidskrifter är det i mitt fall främst TED som gäller, och de tusentals TED-talks som publicerats sedan 2006.

När jag växte upp var den främsta inspirationskällan diverse tekniska tidskrifter och MacGyver. Inte för att det är nåt fel på MacGyver, men i efterskott hade jag kanske önskat lite större variation. Och det är precis vad TED innehåller: stor variation vad gäller teman, genomföranden och personligheter. TED står för Technology, Entertainment and Design och är idag ett globalt fenomen av föredrag på högst 18 minuter som filmas och delas gratis på ted.com.

Så när du under mellandagarna läst ut deckaren du fick i julklapp och inte är på humör att se en till film av Ingmar Bergman rekommenderar jag att du öppnar din TED-app och väljer en rubrik som du vanligtvis aldrig skulle välja. Den bästa tiden för nya och överraskande intryck KAN vara när hjärnan är som mest julmosig. Om du ändå vill gå den säkra vägen kan du se några av de mest populära föredragen som TED publicerat och som tål att återkomma till.

Med en lista på tre av mina TED-favoriter som har anknytning till Sydkustens verksamhet kring utbildning, kultur och ordkonst vill jag önska dig god jul och ett ännu bättre 2019!

Do schools kill creativity?

Sir Ken Robinson, TED2006

Hur vi ska och inte ska tänka kring barn och utbildning. Tankeväckande och underhållande! Sannolikt en av de mest sedda TED-talken någonsin.

How not to be ignorant about the world

Hans och Ola Rosling, TEDSalon Berlin 2014

Är världen bara på väg mot kaos, krig och hungersnöd? Det mesta har i verkligheten blivit bara bättre. Du har väl inte missat den virala hiten ”Man kan inte använda sig av media om man ska förstå världen”? 

If I should have a daughter…

Sarah Kay, TED2011

Spoken word poetry, värt att se både för uppträdandet i sig men också för det projekt man skapat kring ungdomar och den här formen av skapande.

En hälsning från Ebban

Ebban, 2018

En julbonus till dig som läst ända hit! Om vikten av att alltid ha ett bibliotek nära till hands och att ta sig själv på stort allvar.

Erik Berglund
Projektledare
09 886 114 62
erik(at)ebban.fi

 

Erik Berglund