Att skapa läspaket för skolelever

17.01.2019 kl. 08:01
Jag har haft elvaåringar i åtanke under min läshöst, ja egentligen ända sedan sommaren. Hurdana böcker är populära, vilka ämnen intresserar och vilka är de nyaste böckerna som lockar till läsning?

Jag läste fantasy och fakta, vardagsrealism och humor och fick avfärda en del som för barnsligt och annat som lite väl avancerat. Nu i januari utmynnar arbetet i ett bokpaket som landar hos 150 skolklasser i Svenskfinland och det ska bli spännande att höra hur bokgåvan och det tillhörande pedagogiska materialet tas emot.

Sydkustens ordkonstskola har nu för andra gången fått välja titlar till ett bokpaket som klasser kan ansöka om via Förbundet Hem och skola. När böckerna valts görs ett pedagogiskt material som kan användas i klassen. Att välja ut tio böcker bland de hundratals som ges ut på svenska är en rolig och spännande uppgift. Hur välja de bästa, mest intressanta och lockande och få in böcker för flera olika smaker? Inte så lätt alla gånger och bland annat storsuccén PAX tionde och sista bok fick gallras bort från listan (med tanke på dem som inte läst de nio första böckerna i serien), tillsamman med min personliga favorit ”Fågeln i mig flyger vart den vill” som vann förra årets Augustpris i barnlitteraturkategorin. I stället prioriterades finlandssvenska böcker och ett par illustrerade faktaböcker. Självklart läste jag också med ordkonstlärarögon och fastnade för böcker som hade intressanta teman att göra skaparuppgifter till.

Senhösten gick åt till att tänkta ut mångsidiga övningar och diskussionsfrågor kring de inspirerande böcker jag läst och valt ut. I adventstid blev texterna layoutade och lagom inför jullovet damp en låda med tryckta materialhäften ner hos oss på Ordkonstskolans kontor. Med i paketet finns nämligen Ordkonstskolans häfte med diskussionsfrågor och övningar som ska fördjupa läsupplevelsen och ge impulser till eget skapande. Skaparövningarna bygger på ordkonst och inlevelse och en av uppgifterna är att skriva egen dagbok eller klassdagbok med inspiration i de populära dagboksserierna ”Yokos Nattbok” av Annika Sandelin och ”Dagbok för alla mina fans” av Jeff Kinney. Båda finns med i årets bokpaket och dagboksboken är faktiskt en av de stora trenderna inom barn- och ungdomslitteraturen just nu. Förra årets bokpaket fick i huvudsak god respons vad gäller bredden och urvalet som då riktade sig till nybörjarläsare i ettan.

”Personligen är jag glad åt vidden av böcker både gällande textmängd, -svårighet och rent innehållsmässigt. Jag tycker att böckerna ni valt är fint illustrerade och det syns att ni haft en tanke bakom ert bokpaket”

”Det var till stor hjälp för oss lärare att bl.a. förstå författarnas tankegångar och de gav ibland t.o.m. nya infallsvinklar för diskussionerna.”

”Det jag uppskattar mest är att materialet är lättillgängligt. Det kommer sänt till mig som bokpaket och tillhörande häfte med uppgifter att använda direkt i klassen. Bara att använda direkt som sådant. Det är enkelt! Som lärare uppskattar man tillfällen då man får lättanvänt material.”

Lärarnas kommentarer visar att bokgåvan är ett viktigt och uppskattat tillskott i skolans bokhylla. Att tillsammans i klassen få öppna ett stort paket blir en tydlig påminnelse om att skönlitteratur och läsning är något värdefullt, vid sidan om själva lästräningen och läsförståelsen som är så central i skolan. Att få jobba kreativt med läsning är minst lika viktigt och det är därför Sydkusten satsar på metoder som kan stöda läsinspiration och konstnärligt skapande med språket. Läromedel kring de allra nyaste böckerna finns det sällan tid att skapa själv som klasslärare, och där upplever jag att vi kan göra skillnad. Därför är också det pedagogiska materialet fritt tillgängligt för alla, även dem som inte ansökt om paketet. Vi är glada att kunna erbjuda något som uppskattas i skolorna och jag blickar nu vidare på vårens bokkataloger med nästa års ettor i åtanke. Följande bokpaket kan ansökas hösten 2019 och riktar sig då till årskurs 1.

Ett stort tack till Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd som bekostar satsningen och till vår samarbetspart Förbundet Hem och skola!

Läs mera om bokpaketen på ordkonst.fi eller genom att klicka på materialets pärmbild ovan.


Maja Ottelin
Planerare på Sydkustens ordkonstskola
+358 (0)45 894 4089
maja.ottelin(at)sydkusten.fi

Maja Ottelin