Min önskelista

26.11.2020 kl. 07:45
Kära julgubben med hjälpredor,

Precis som alla år tidigare ser min önskelista likadan ut: jullovsläsning. Som du säkert har förstått av spionerande tomtenissar läser jag glatt precis vad som helst, men om jag ändå får önska utan att verka kräsen eller bortskämd blir jag väldigt glad om det ur paketen dyker upp någon av nedanstående titlar.

Tomtenissarna kan intyga att min bokhylla redan är proppfull och helst äger jag endast utvalda pärlor, böcker som jag vill läsa om och om igen. Böckerna på listan är sådana som jag tror (eller vet) att kommer att inta en viktig plats i min bokhylla och förstås, mitt hjärta.

1. Olga Tokarczuk: Styr din plog över de dödas ben

Bokomslaget till Styr din plog över de dödas ben.
Jag vet, jag skäms. Det var redan år 2018 som Tokarczuk vann Nobelpriset och fortfarande har jag inte läst något av henne, men i jul hoppas jag att det äntligen ska bli av! Titeln i sig ger Styr din plog över de dödas ben en självklar plats i bokhyllan och enligt rekommendationerna är romanen underbart vildvuxen och absurd.

2. Sara Stridsberg: Dyksommar

Omslag till DyksommarIngen annan kan skriva så vackert om så hemska ämnen! Jag ser fram emot att upptäcka hur Stridsbergs språk tacklar en annan målgrupp. PS. Det är också helt okej att lägga med Strindbergs Kärlekens Antarktis i paketet. Även om jag redan har läst den vill jag väldigt gärna äga den och läsa den om och om igen.

3. Johann Wolfgang von Goethe: Den unge Werthers lidanden

Omslag till Den unge Werthers lidandenÄnnu en bok som jag nyligen till min förskräckelse insåg att jag inte har i bokhyllan! Det är något oerhört tröstande i att få uppleva hur ung, olycklig kärlek brände precis på samma sätt i slutet av 1700-talet som idag. Hänförelsen, smärtan. Ååhh...

4. Hannele Mikaela Taivassalo: I slutet borde jag dö

Omslag till boken I slutet borde jag döDetta är absolut en av höstens mest spännande böcker och passar dessutom suveränt ihop med Den unge Werthers lidanden. Vad tror julgubben: borde de läsas samtidigt eller efter varandra?


5. Meg Rosoff: The Great Godden

Rosoff är en av mina absoluta favoritförfattare! Allting hon skriver är tankeväckande, rörande och roligt. Ifall julgubben inte ännu läst Justin Case (om en ung kille som plötsligt inser att Ödet är ute efter honom och förändrar sitt liv i hopp om att undgå det), I begynnelsen var Bob (om guden Bob, en tonårskille som fått jorden på sitt ansvar trots att han helst bara vill spela dataspel) eller Älgbarnet (om en tonårsflicka vars barn visar sig vara en älg), kan jag varmt rekommendera dem som återhämtningslitteratur efter julstressen. The Great Godden handlar om en familj på sommarsemester och där allting förändras då de charmiga Goddens dyker upp. Den är garanterat lika härlig!

Tack igen julgubben för att jag fick framföra mina önskemål! Om du vill, är det helt okej att redan placera något av paketen under lillajulsgranen. Eller lägga med lite choklad. Ifall du undrade.
 

Katja von Wendt
Planerare, ordkonstskolan
+358 (0)45 894 4088
katja.von.wendt(at)sydkusten.fi

Katja von Wendt