Johanna under studietiden

Om deadlines

25.03.2021 kl. 08:03
Under studietiden på 90-talet försåg Kalle och Hobbe mig och mina vänner med mycken visdom via sina korta dagliga seriestrips i Hufvudstadsbladet.

På mitt kyskåp, utklippt, gulnad och krullad genom flera flyttar, hade jag i många år följande pärla:

Kalle och Hobbe åker pulka i full fart, det viner av vinden i mössor och päls. Det är en lång backe.

Hobbe: Hur går det med den stora skoluppsatsen?

Kalle, leende: Jag har inte börjat ännu.

Hobbe: Men den ska ju vara klar i morgon!

Kalle, fortfarande leende: Ja, men jag jobbar bäst under press.

Hobbe: Du jobbar ENBART under press.

Det var vår devis då, och ännu 25 år senare är denna ack så relevant.

Det är sällan jag jobbar med uppgifter länge på förhand även om jag råkar ha möjlighet till det. Riktigt bra fart får jag just då paniken börjar snusa mig i nacken, då får jag ultrafokus och ett slags fenomenal framtvingad inspiration.

Och jag tänker, att om jag kan låta bli att grubbla och ha angst de där veckorna innan jag väl kommer till skott och påbörjar den där uppgiften, ja då är det ju rätt superb tidasanvändning. Då är det möjligt att tillbringa tiden nästan fram till deadline med andra saker. Sen gäller det att vara tidsrealist och kunna uppskatta hur mycket tid uppgiften kräver för att den ska kunna utföras den så väl som man vill, och det är inte alltid enkelt.

Med det sagt så hoppas jag att både VårKultur-bilagan i dagens Åbo Underrättelser, och planscherna i den visuella satsningen Från material till produkt, är precis så snygga som jag ville, för det var på håret.

 

Bildtext:
Jag gick igenom en massa lådor med gamla papper och minnen för att hitta den gamla seriestripen, men utan framgång. Det jag hittade istället, var dessa exempel på på vad jag de facto gjorde med min bästis Hobbe då för drygt 25 år sen, nästan fram till deadline.
 

Johanna Fredenberg
Koordinator för VårKultur 2021
0400 691 413
johanna.fredenberg(at)sydkusten.fi

Johanna Fredenberg