Textförfattaren Mikael Gros sitter och läser en bok.

Läsande förebilder

16.04.2021 kl. 08:13
Vi pratar mycket idag om vikten av att barnen blir läsare och faran med att läsintresset verkar sjunka. Men hur ska vi skapa läsare? Och vem är det som ska göra detta?

Läsexperten Aidan Chambers har ett enkelt svar på hur en läsare föds: ”Läsare skapar läsare”. Det är vi läsare som måste föra läsandet vidare till nästa generation. Vi måste omge barnen med läsande förebilder som kan inspirera, stödja och visa exempel. Här spelar såklart kunniga läsinspiratörer en stor roll. Lärare, bibliotekarier, läsambassadörer och andra yrkesgrupper som jobbar med läsinspiration är avgörande i arbetet och besitter stor kunskap som måste utnyttjas. Men de som också behövs, och som behöver aktiveras är alla de andra läsande människorna som barnen möter i sin vardag. De som faktiskt kan visa att läsning är något för alla, inte bara för experterna.

Barn och ungas läsning påverkas starkt av läsande förebilder, speciellt av de som återfinns i det egna hemmet eller nära barnet självt. De som identifierar sig som läsare har ofta haft flera läsare omkring sig i uppväxten som delat deras intresse. Undersökningar visar också att ungdomar som uppger sig som ovilliga läsare ofta saknar någon i sin omgivning som uppmuntrar till läsning. Och det är väl inte så konstigt. Om enda gången du ser böcker är det årliga skolbesöket på biblioteket, om den enda du ser läsa är författaren som besöker er skola, om den enda som tipsar dig om böcker är bibliotekarien och den enda som verkar bry sig om din läsning är din egen modersmålslärare. Då är det lätt att du bildar dig uppfattningen att läsning är något för andra, kanske något som författare och bibliotekarier sysslar med, men inget för mig som ändå inte ska jobba med böcker.

Därför är det viktigt att vi alla tar på oss rollen som läsande förebilder. De flesta av oss är läsare på något plan och detta är vad vi måste visa upp. Att läsare finns av alla olika sorter, och att de finns överallt. Så om du är mogen för en liten utmaning vill jag uppmana dig att göra följande.

Fundera på var i ditt liv du är i kontakt med barn och/eller unga och fundera på hur du kan vara en läsande förebild för dem. Det kan vara i din roll som förälder, lärare, vän, tränare, badvakt, busschaufför, skolpsykolog, kassör eller medpassagerare på tåget. Din roll som förebild kan vara stor eller liten. Du kan ha med dig boken du håller på med när du är i kontakt med barnen, du kan också läsa på en plats där de ser dig. Du kan uppmärksamma när du ser någon läsa, fråga vad hen läser, fråga efter ett boktips. Du kan själv ge tips till de omkring dig och prata om de böcker du gillat. Du kan låna med en kasse böcker när ni åker på match med laget eller kontakta biblioteket och föreslå ett läsinspirerande samarbete på din arbetsplats. Du kan visa att du är en läsare och uppmärksamma de läsare du ser. 

Ribban lägger du själv, det viktigaste är att vi alla gör lite grann.
 

Mikael Gros
Läsning i Laget och Ebbanchatten
mikael.gros(at)sydkusten.fi
+358 (0)50 377 9664

 

Mikael Gros