Bara en rekommendation

07.05.2020 kl. 12:26
Varje dag tipsar vi läsambassadörer om böcker på vårt Instagramkonto @lasambassadorerna.

När vi började boktipsa ville vi vara lite rebelliska och inte skriva ut för vilken ålder vi rekommenderar boken. Dels för att riktigt bra böcker ofta fungerar för väldigt många olika åldrar och dels för att det är lika omöjligt att säga att en bok passar 11-åringar som det är att säga att en bok passar rödhåriga, blåögda eller västnylänningar.

Vår rebellvilja uppskattades inte. Människor vill uppenbarligen verkligen veta om boken är tänkt för 9-12-åringar eller 13-15-åringar. Vi förstår ju dem, åtminstone i någon mån, så vi försöker numera komma ihåg att åtminstone ibland definiera målgrupp i antal år levda på jorden.

Men tro inte för en sekund att det är så enkelt att en bok som sägs passa en viss ålders läsare också gör det. Åldersrekommendation är verkligen bara en rekommendation. Ett klockrent exempel är det faktum att Martin Widmarks högt älskade Lassemaja-böcker oftast rekommenderas för läsare mellan 6-9 år, men som läsambassadör har jag träffat femmor och sexor som tycker att de är nästan för krävande och högstadieelever som allra helst fortfarande vill lösa mysterier i Valleby. Jag kommer heller aldrig att glömma en 11-årig pojke som jag träffade i ett finlandssvenskt klassrum.

- Vill du veta vilka böcker som är de bästa jag har läst? frågade han.
- Naturligtvis vill jag veta det, svarade jag. Förstås.

Och han räknade upp tre böcker av författaren Fredrik Backman. Min favoritförfattare. Jag hade aldrig trott att jag skulle dela boksmak med en elvaårig pojke. Jag hade gärna fel.

För några dagar sedan fick vi mejl av en annan ivrig läsare i årskurs 5, en läsare som vi hade träffat på ett av våra virtuella skolbesök nu under coronavåren. Den här läsaren läste som bäst Liza Marklunds Lyckliga gatan och ville ha fler boktips, gärna på deckare. Här fick jag verkligen tänka till. Liza Marklunds deckare brukar ju inte primärt rekommenderas för 9-12-åringar och ändå hade den helt klart landat helt rätt hos just den här läsaren i just den åldern. Jag försökte ihärdigt komma på hyfsat snälla och glada deckare som gör att man kan läsa dem på kvällarna och ändå sova gott på nätterna. Och så tipsade jag om några andra böcker som jag inte brukar tipsa 11-åringar om. Till exempel Fredrik Backmans. Läsaren fick ett mejl med ett tiotal boktips. Och jag fick det finaste svar man kan få:

“Tack för tipsen! Jag ska läsa dom alla!”


Amanda Audas-Kass
Läsambassadör
+358 (0)50 309 9782
amanda.audas-kass(at)sydkusten.fi

Foto: Matilda Audas Björkholm