Ett år på Sydkusten

01.10.2020 kl. 07:07
I oktober firar jag ettårsjubileum. Firar att jag jobbat ett år på Sydkusten.

Det känns som om det var igår jag klev in genom dörren till Sydkustens Helsingfors-kansli på Busholmen. Men, näe, det var faktiskt ett år sedan.

När jag blickar tillbaka så inser jag att det ryms en hel del i det gångna året. Först några månader av inlärning, lära sig grunderna i själva arbetsuppgifterna, förstå organisationen, bli bekant med nya kollegor – en slags smekmånadsfas. Det sägs att den fasen kan räcka ungefär tre månader.

Smekmånadsfasen är definitivt förbi, nu kvarstår något mycket bättre och finare. Jag vet inte vad det borde kallas, kanske ”samhörighetsfas”. Samhörighetsfasen tog vid redan i januari, men egentligen fanns samhörigheten där redan under smekmånaden. Jag älskar samhörighetsfasen och hoppas den fasen är bestående. Vi, som så mången annan, stod inför stora förändringar och utmaningar under coronavåren. Vi klarade det, anpassade oss, ändrade på existerande planer, skapade nya sätt att arbeta. Klart det fanns dagar då man hellre hade dragit täcket över huvudet och stannat kvar i sängen och tyckt lite synd om sig själv och tuggat på en chokladplatta. De känslorna ska också få krypa fram. Det är ju trots allt mänskligt att speciellt i undantagstider gå igenom hela känsloskalan, allt från rädslor och oro till lugn, entusiasm och glädje.

Jag har frågat mig själv vad jag lärt mig under året som gått. Jag har framför allt lärt mig att tillsammans är man så mycket mera och tillsammans är det så mycket roligare. Tillsammans gör man så mycket och åstadkommer förändring och förbättring. Jag har visserligen känt till det från mitt frivilligengagemang, men nu vet jag med besked att det fungerar även i arbetslivet. Och när det fungerar så känns det sååå bra. Och så undrar någon, ja men, under vilken sten har du levt om du inte visste det redan? Före jag kom till Sydkusten jobbade jag många år för mig själv, med mig själv och radion som sällskap. Det var också ett helt drägligt arbetsliv och passade mig de år jag höll på med det. Dock är jag evigt tacksam för att ha fått jobba i en arbetsgemenskap med arbetskollegor under det senaste året.

Det är en ynnest att få jobba på en arbetsplats tillsammans i ett team med kollegor där man blir hörd och där man lyssnar, hjälper, stöder och entusiasmerar varandra. Det hjälper ofantligt mycket när vi återigen står inför en annorlunda arbetsvardag. Vi strävar alla mot samma mål, att jobba för att kvalitativ service på svenska inom utbildning och kultur förverkligas i Sydkustens medlemskommuner. Och vi gör detta på många olika sätt. Vilket fantastiskt uppdrag alltså. Länge leve samhörighetsfasen!

 

Camilla Komonen
Förbundssekreterare och tacksam kollega
+358 (0)9 618 212 33
camilla.komonen(at)sydkusten.fi