Ordkonst för alla åldrar

21.09.2020 kl. 12:35
Det är mycket på gång inom Sydkustens ordkonstskola denna höst.

Förutom att verkstäderna kommit igång planeras bland annat höstlovsläger, Unga poeters sällskap, virtuell ordkonstshow och Rimjam för de minsta. Inom kort utkommer dessutom en antologi med elevernas texter och en utbildning för blivande ordkonstlärare planeras.

Höstens program riktar sig till olika åldersgrupper. För de allra minsta ordnas Rimjam, med lek och rim för småttingar tillsammans med en vuxen, både i Helsingfors och Vanda. Regelbundna ordverkstäder erbjuds i 10 olika kommuner och riktar sig till barn i åk 1-9. Totalt ca 350 barn och unga träffas varje vecka i 36 olika ordkonstgrupper. För barn i åk 3-6 ordnas fantasiläger på höstlovet i Pargas och Helsingfors 15-17.10. Under tre intensiva dagar handlar det om vattnets magiska kraft. Deltagarna skapar, skriver, leker och berättar och fantiserar iväg med vågornas vilda strömmar.  Unga poeters sällskap är en träffpunkt för 10-16-åringar, där man tillsammans utforskar och delar med sig av texter i en stämningsfull och kravlös miljö.

Inom kort utkommer dessutom en antologi med elevernas texter samt en virtuell ordkonstshow. I planerna är också en utbildning för blivande ordkonstlärare och övriga intresserade i samarbete med CLL vid Åbo Akademi och KulturÖsterbotten. Utbildningen startar i januari och pågår under vårterminen 2021.

Sydkustens ordkonstskola erbjuder ordkonst som grundläggande konstundervisning i flera kommuner. Ordkonstkolan skapar också olika undervisningsprojekt i skolor och daghem, utarbetar pedagogiskt material och är med och utvecklar ordkonsten som konstform både nationellt och lokalt. Lärarna är sakkunniga och erfarna inom läsning, litteratur och skrivande.

Läs mera om ordkonstskolan på ordkonst.fi.

Läsande män

Torsdagen den 22.10 lanserar Svenska Yle och de finlandssvenska läsambassadörerna kampanjen Man läser. Målet är att inspirera unga pojkar att läsa mera.Läs mera »
22.10.2020 kl. 09:02
Hantverksseminarium i Korpoström 9.10.2020

Hållbart hantverk och nya medarbetare

Kring 40 personer, varav en del på distans, samlades i Korpoström den 9.10 för att diskutera temat hållbart hantverk i skärgården. Vid seminariet presenterades också Sydkustens nya medarbetare, Johanna Fredenberg och Ida Törnroos.Läs mera »
12.10.2020 kl. 15:28
Barn som leker

Lyckad eftis-fortbildning

Sydkusten har det senaste läsåret ordnat fortbildningen Trygghet & välbefinnande för eftisledare.Läs mera »
06.10.2020 kl. 15:01