Måste läsa Spiderwick

08.10.2020 kl. 08:05
Iines säger att jag måste läsa Spiderwick. Mitt svar: ”Absolut! Självklart! Jag tar och beställer den genast.

Var det Spiderwick den hette, sa du?” ”Ja! Det är världens bästa bokserie!”

Jag reserverar de fem första Spiderwickböckerna. Cyklar av och an till min bibba i Södra Haga och hämtar böckerna. Får trean först. Sedan fyran. Sedan äntligen ettan.

Börjar läsa. Sänder ett textmeddelande till Iines kl. 14.20 en lördag. ”Nu börjar jag läsa ettan!” Iines svarar genast. En glad smiley och tummen upp. Sedan sätter jag bort telefonen. Bara läser. Glömmer klockan och matlagning och att man borde njuta av solen där ute och allt sånt. Är på äventyr i ett enormt och ståtligt hus som är hemsökt av en livslevande vätte som bor i väggen. Försöker klura ut mysteriet med det konstiga ljudet. Tyder lappar med ledtrådar tillsammans med bokens huvudpersoner Jared, Simon och Mallory.

Ropar på mina barn. ”Ni måste läsa den här! Kolla! Syskonen och deras mamma har flyttat in i ett gammalt hus och Mallory vaknar på morgonen och hennes hår är fastknutet i sänggaveln OCH hon har blåmärken på armarna! VEM kan ha gjort DETTA?!”

Mina barn bläddrar nyfiket i boken. ”Jamen kolla nu så fin hela boken är, alla fem delarna bildar liksom en så mysig och spännande helhet och illustrationerna är fantastiska! Kolla, i andra kapitlet åker Jared upp i serveringshissen! Vet ni vad en serveringshiss är? De hade såna förr i tiden i stora, lyxiga hus! Men det här huset vilar det en förbannelse över. Jared åker upp i ett rum UTAN DÖRRAR och hittar en hemlig lapp och en kista!”

Jag nästan spottar på mina barn. Så ivrig är jag. De börjar läsa på kapitel ett men jag sliter boken ur deras händer. ”Det är min tur nu!”

Jag hoppar upp i soffan och fortsätter läsa. När klockan är 16.14 textar jag Iines igen. ”Nu har jag läst ettan! Den var jättebra! Precis som du sa! Nu börjar jag läsa tvåan!”

Iines och jag sänder en massa smileys till varandra och mina barn frågar om det blir middag snart. Jag skämtar något om att vi inte har någon serveringshiss i vår höghuslägenhet och lägger motvilligt tvåan ifrån mig och börjar skala potatis.

Efter middagen textar jag min ordkonstelev Iines Karlsson, 10 år, igen och tackar för världens bästa boktips. Spiderwick. Oh yeah! Sedan sover jag och drömmer om vättar. När det äntligen är måndag packar jag jobbväskan. Fem Spiderwickböcker och väldigt många ordkonsthäften. Sedan hoppar jag upp på cykeln och åker iväg till alla mina åtta ordkonstgrupper. Ja. Jag pratar om Spiderwick hela veckan.


Bokserien Spiderwick är skriven av Tony DiTerlizzi och Holly Black och illustrerade av DiTerlizzi.

”Ni måste läsa Spiderwick!” säger jag till alla mina elever. Jag berättar om syskonen som flyttar in i det stora huset. Jag smyger mig till klassrumsväggen och knackar i den och säger att kanske även i denna vägg bor någon? Jag berättar om serveringshissar och jag tar fram en lapp med ett mystiskt meddelande ur fickan. Sedan ska mina ordkonstelever skriva om kusliga hus och konstiga ljud i väggen. Sedan släcker vi lamporna och läser första kapitlet ur Spiderwick i ficklampans sken.

Sedan ber jag alla mina elever gå till bibban och låna Spiderwick.

Sedan väntar jag på en massa textmeddelanden. Alla mina elever ska texta mig. Vi ska skicka meddelanden till varandra hela kvällen. Spiderwick är bäst, ingen protest. Och en massa smileys.

Tack för boktipset, Iines! Nu ska jag skicka dig en smiley. Och sedan ska jag läsa ut femman.

 

Lotta Sanhaie
Ordkonstlärare, huvudstadsregionen
+358 (0)50 403 2306
lotta.sanhaie(at)sydkusten.fi